Thailand

Shopping i Thailand

Shoppingen vaknar till liv på kvällarna då thailändarna öppnar sina marknadsstånd. För den som vill shoppa finns ett brett utbud av allt från kläder, väskor och smycken till tavlor, souvenirer och CD-skivor. Kläderna är oftast kopior av välkända märken så som Adidas, Billabong, Quiksilver, Nike och Puma. En märkeströja som hemma kostar 800 kr kan ofta köpas för ca 200 kr, men då är det som sagt ett plagiat.

Vill du förnya din garderob med snygga märkeskläder (kopior) till riktigt bra priser bör du ta med sig minimalt med kläder till Thailand så att du har plats i resväskan på vägen hem.

Många thailändare är driftiga handelsmän och kan av oss i Skandinavien lätt uppfattas som påträngande. Går man ner för en gata så möts man ständigt av försäljare som säger något i stil med "Hallooo... where you from?". De vet att västerlänningar har gott om pengar och gör allt att du ska stanna upp och köpa deras varor. Det bästa sättet att ignorera dessa ihärdiga försäljare är förmodligen att bara gå förbi och låtsas som om det regnar.

Att pruta är en naturlig del av den thailändska shoppingkulturen. Oftast står det inga priser utsatta, utan du får helt enkelt fråga vad varan kostar. När du vet försäljarens pris så är det din tur att berätta vad du tycker varan är värd. Slutligen möts ni någonstans i mitten, till ett pris som både du och försäljaren är nöjda med. På restaurang och i livsmedelsaffärer prutar man inte.

Skräddare som syr figursydda kostymer och klänningar är också väldigt vanligt. Hos dem kan du få en skräddarsydd kostym till ett pris som är acceptabelt även för en vanlig Svensson. Gatuförsäljare utanför kostymbutiker är ofta de mest påträngande.

Ska du reklamera en vara, t.ex. ett par sandaler som gått sönder redan efter ett par dagar, så kan du inte alltid räkna med ett vänligt bemötande. Vi västerlänningar är i mångt och mycket bara en pengakalv för thailändarna. De lägger ofta all sin energi på att sälja och hoppas helst på att du ska "leva med" att billiga märkeskläder och skor går sönder. Står man på sig brukar man dock få rätt tillslut.

Upplev din drömsemester i Thailand med Ving!
Över 40 resmål till pärlvita stränder och exotisk natur gör semestern i Thailand oförglömlig.


Lägg till bokmärke    Skriv ut   

 
Res till Thailand med Fritidsresor.
Bekväma och prisvärda resor
till Thailand året runt.
Boka din Thailandresa här »Små butiker och gatustånd som säljer kläder och smycken är mycket vanliga i Thailand.En av alla de skräddare som erbjuder skräddarsydda kostymer och klänningar.Shoppinggatan på turistön Phi Phi Don.